Portal Rasmi Jabatan Penjara Malaysia
audio cache cetak   w3c 1 1 1 1 1
  Bantuan / W3C (Disability Access)
 
 
   
 

Capaian Kurang Upaya / W3C

Portal Rasmi Jabatan Penjara Malaysia menyediakan kemudahan untuk membantu mereka yang memerlukan sedikit ubahsuai kepada kandungan portal ini supaya dapat dibaca dalam keadaan yang terbaik. Ini untuk memenuhi matlamat W3C: Web Accessibility Initiative (WAI) yang mana untuk menjadikan portal boleh dicapai oleh Orang Kurang Upaya (OKU) dengan kemudahan yang bersesuaian.

Bagi pengguna kabur penglihatan atau rabun warna, laman ini membenarkan pengguna membesarkan saiz font dan menukar warna tema laman, untuk mudahkan pembacaan.

Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan dan warna templet akan berubah serta-merta. Pilihan saiz font tersebut dipaparkan di ruangan atas laman ini.

Untuk membesarkan saiz font, pengguna boleh memilih A+ , untuk mengecilkan saiz teks, pengguna boleh memilih A- dan kembali kepada normal dengan memilih A.


1 1

Untuk menukar warna latar belakang.Bantuan Teks - Audio
*pilih Bahasa Indonesia untuk pertuturan yang lebih jelas.


Prinsip Reka Bentuk

Konteks : Portal ini tidak dibangunkan dengan rekaan grafik yang terlalu kompleks dan berteknologi canggih. Sebaliknya, lebih diberi tumpuan kepada aspek yang paling penting dalam mana-mana laman web/portal : Kebolehgunaan.

Warna : Portal ini menggunakan teks hitam / merah / hijau / biru pada latar belakang putih. Ini mempunyai kontras yang tinggi, yang membantu kebolehbacaan, dan juga mencetak. Selain dari itu, terdapat tiga (3) warna panel (hijau/biru/merah) yang boleh dipilih mengikut citarasa pengguna.

Ciri-Ciri : Pilihan warna panel, Tukar saiz Font, Cetak Laman Portal, Bantuan Teks ke Audio dan Padam 'Cache' Pelayar.

Struktur Rata : Struktur luas dan cetek telah digunakan, yang membolehkan pengguna untuk mencari setiap halaman dengan bilangan 'klik' yang minimum.

Plain HTML : Portal ini menggunakan HTML biasa dan minimum kadar penggunaan Java. Ini membolehkan portal untuk dilihat menggunakan pelbagai pelayar web.

Valid HTML : Semua laman di portal ini telah disahkan terhadap standard W3C HTML. Ini membantu untuk memastikan bahawa laman web yang berfungsi merentasi semua pelayar.
 
 

 

Notis Penafian, Dasar Keselamatan & Privasi<

(C) Hakcipta Terpelihara 2012 - Jabatan Penjara Malaysia
Paparan terbaik menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome & Internet Explorer 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 * 768

Kemaskini Terakhir: 28-01-2020


JABATAN PENJARA MALAYSIA | Kompleks Penjara Malaysia, 43000 Kajang, Selangor. Tel : 03 8732 8000 | Email : pro@prison dot gov dot my
cert

Top