Portal Rasmi Jabatan Penjara Malaysia
audio cache cetak   w3c 1 1 1 1 1 1 1
  Sekolah Integriti dan Sekolah Henry Gurney Jabatan Penjara Malaysia
 
 
   

Pengenalan

Jabatan Penjara Malaysia merupakan institusi terakhir dalam sistem keadilan jenayah di Malaysia. Dalam konteks ini,Jabatan Penjara Malaysia telah diamanahkan untuk :. 1. Melaksanakan perintah penahanan oleh mahkamah atau pihak berkuasa yang kompeten ke atas penghuni sehingga penghuni dibebaskan;


 2. Memberi kawalan ke atas penghuni semasa mereka menjalani hukuman atau penahanan


 3. Melaksanakan program pemulihan ke atas penghuni melalui berbagai pendekatan supaya dapat kembali ke pangkuan masyarakat sebagai warganegara yang berguna dan produktif.

Syarat dan Peraturan

 1. Mengemukakan permohonan kaji selidik tersebut kepada Pengarah Pengurusan Kepenjaraan, Ibu Pejabat Penjara Malaysia dalam tempoh sekurang-kurangnya sebulan sebelum tarikh kajian bermula.


  1. Data peribadi pengkaji

  2. Tajuk kajian

  3. Jangkamasa kajian

  4. Maklumat yang diperlukan

  5. Surat sokongan dari institusi pengajian yang berkenaan


 2. Permohonan hendaklah dikemukakan melalui pengarah pusat pengajian masing-masing dan salinan permohonan hendaklah dikemukakan kepada Pengarah Penjara berkaitan.


 3. Kajian yang dijalankan tidak boleh menyebabkan imej Jabatan Penjara dan Kerajaan Malaysia tercemar.


 4. Tidak dibenarkan mengambil foto banduan dan struktur fizikal dalam penjara. Pengambilan foto hanya dibenarkan bagi bahagian luar di hadapan pintu besar penjara.


 5. Tidak dibenarkan menggunakan mana-mana bahagian liputan/temubual/rencana bagi maksud penyiaran atau hebahan tanpa kebenaran bertulis dari Ketua Pengarah Penjara Malaysia.


 6. Pengkaji dan pusat pengajian yang terlibat adalah dipertanggungjawabkan sepenuhnya terhadap penyiaran liputan/temubual/rencana berkenaan.


 7. Senaskah hasil kaji selidik hendaklah diserahkan kepada Bahagian Pengurusan Kepenjaraan Ibu Pejabat Penjara Malaysia dan Pengarah Penjara berkenaan bagi maksud semakan dan rekod. Jika perkara ini tidak diberi perhatian, Jabatan Penjara Malaysia tidak akan menimbangkan permohonan pelajar dari institusi pengajian berkenaan pada masa akan datang.


 8. Pihak pengkaji juga tertakluk kepada sebarang bentuk undangundang yang dikuatkuasakan dan sebarang pelanggaran boleh diambil tindakan, termasuk tindakan mahkamah.


 9. Jabatan Penjara berhak menarik balik kelulusan yang telah diberi atau penghasilan yang telah dihasilkan oleh pihak pengkaji jika kajian yang dilakukan tidak mematuhi prosedur yang telah ditetapkan.


 10. Jabatan Penjara tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang insiden yang tidak diingini sewaktu kaji selidik dijalankan.


 11. Pengkaji perlu mematuhi dan tertakluk kepad asyarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Ketua Pengarah Penjara Malaysia dan Pengarah Penjara berkenaan dari semasa ke semasa.


Pegawai-Pegawai Yang Boleh Dihubungi

Inspektor Rohayu binti Ismail
Bahagian Pengurusan Kepenjaraan
Ibu Pejabat Penjara Malaysia
Bukit Wira, 43000 Kajang

E-mail : ayu@prison.gov.my
No. Tel. : 03-87328000

 
 

 

Notis Penafian, Dasar Keselamatan & Privasi

Hak Cipta Terpelihara. © 2012 Jabatan Penjara Malaysia.
PENAFIAN : Jabatan Penjara Malaysia TIDAK bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.Paparan terbaik pada Internet Explorer (9/10/11), Google Chrome, Mozilla Firefox 3 dan dengan resolusi minima 1366x768.


JABATAN PENJARA MALAYSIA | Kompleks Penjara Malaysia, 43000 Kajang, Selangor. Tel : 03 8732 8000 | Faks : 03 8739 9205 Email : pro@prison dot gov dot my
cert

Top