Carian

audio cache cetak   w3c 1 1 1 1 1
  Kajian & Latihan
 
 
   

Permohonan Menjalankan Kajian dan Latihan Praktikum

Jabatan Penjara Malaysia sering menjadi tumpuan para penyelidik dan pelajar, terutamanya dari institusi pengajian tinggi awam. Pelbagai topik yang berkaitan dengan aspek kepenjaraan menjadi bahan kajian. Sehubungan itu, garis panduan ini perlu bagi memastikan kajian yang dilakukan akan memberi faedah dan tidak menjejaskan imej jabatan.


Objektif

 1. Untuk memastikan aktiviti kaji selidik di Jabatan Penjara berjalan dengan lancar dan mengikut prosedur.


 2. Untuk memastikan kaji selidik yang dijalankan akan memberi faedah serta akan meningkatkan imej dan bukannya mendatangkan kemudaratan kepada Jabatan Penjara Malaysia.

Syarat dan Peraturan

 1. Mengemukakan permohonan kaji selidik tersebut kepada Pengarah Pengurusan Kepenjaraan, Ibu Pejabat Penjara Malaysia dalam tempoh sekurang-kurangnya sebulan sebelum tarikh kajian bermula.


  1. Data peribadi pengkaji

  2. Tajuk kajian

  3. Jangkamasa kajian

  4. Maklumat yang diperlukan

  5. Surat sokongan dari institusi pengajian yang berkenaan


 2. Permohonan hendaklah dikemukakan melalui pengarah pusat pengajian masing-masing dan salinan permohonan hendaklah dikemukakan kepada Pengarah Penjara berkaitan.


 3. Kajian yang dijalankan tidak boleh menyebabkan imej Jabatan Penjara dan Kerajaan Malaysia tercemar.


 4. Tidak dibenarkan mengambil foto banduan dan struktur fizikal dalam penjara. Pengambilan foto hanya dibenarkan bagi bahagian luar di hadapan pintu besar penjara.


 5. Tidak dibenarkan menggunakan mana-mana bahagian liputan/temubual/rencana bagi maksud penyiaran atau hebahan tanpa kebenaran bertulis dari Ketua Pengarah Penjara Malaysia.


 6. Pengkaji dan pusat pengajian yang terlibat adalah dipertanggungjawabkan sepenuhnya terhadap penyiaran liputan/temubual/rencana berkenaan.


 7. Senaskah hasil kaji selidik hendaklah diserahkan kepada Bahagian Pengurusan Kepenjaraan Ibu Pejabat Penjara Malaysia dan Pengarah Penjara berkenaan bagi maksud semakan dan rekod. Jika perkara ini tidak diberi perhatian, Jabatan Penjara Malaysia tidak akan menimbangkan permohonan pelajar dari institusi pengajian berkenaan pada masa akan datang.


 8. Pihak pengkaji juga tertakluk kepada sebarang bentuk undangundang yang dikuatkuasakan dan sebarang pelanggaran boleh diambil tindakan, termasuk tindakan mahkamah.


 9. Jabatan Penjara berhak menarik balik kelulusan yang telah diberi atau penghasilan yang telah dihasilkan oleh pihak pengkaji jika kajian yang dilakukan tidak mematuhi prosedur yang telah ditetapkan.


 10. Jabatan Penjara tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang insiden yang tidak diingini sewaktu kaji selidik dijalankan.


 11. Pengkaji perlu mematuhi dan tertakluk kepad asyarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Ketua Pengarah Penjara Malaysia dan Pengarah Penjara berkenaan dari semasa ke semasa.


Pegawai-Pegawai Yang Boleh Dihubungi

TPP Harlina binti Mohamad
Bahagian Dasar Kepenjaraan
Ibu Pejabat Penjara Malaysia
Bukit Wira, 43000 Kajang

E-mail : harlina@prison.gov.my
No. Tel. : 03-87328000

Sumber Maklumat : BDK
Tarikh Kemaskini : 15 Mac 2016

 
 
  tab
 
 
   

 

 
 

Notis Penafian, Dasar Keselamatan & Privasi

(C) Hakcipta Terpelihara 2012 - Jabatan Penjara Malaysia
Paparan terbaik menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome & Internet Explorer 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 * 768

Kemaskini Terakhir: 03-02-2020


JABATAN PENJARA MALAYSIA | Kompleks Penjara Malaysia, 43000 Kajang, Selangor. Tel : 03 8732 8000 | Email : pro@prison dot gov dot my
cert

Top