Portal Rasmi Jabatan Penjara Malaysia
audio cachecetak w3c 1 1 1 biru hijau merah 1
  Ketua Pengarah Penjara Malaysia
 
 
   
Dato' Sri Hj. Zulkifli Bin Omar

Dato' Sri Hj. Zulkifli bin Omar
Ketua Pengarah Penjara Malaysia

Komisioner Jeneral Penjara, Dato' Sri Hj. Zulkifli bin Omar dilantik sebagai Ketua Pengarah Penjara Malaysia yang ke-11 pada 10 Jun 2009. Beliau mengantikan Datuk Mustafa bin Osman yang telah bersara daripada perkhidmatan awam.

 

Dato' Sri Hj. Zulkifli Bin Omar merupakan anak kelahiran Kota Bharu,Kelantan, dilahirkan pada 1 Januari 1961. Beliau menerima pendidikan rendah di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Sultan Ismail (Inggeris) II Kota Bharu dan pendidikan menengah di Sekolah Menengah Sultan Ismail, Kota Bharu. Beliau kemudiannya meneruskan pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ekonomi pada tahun 1984.

 

Buat pertama kalinya berliau mula berkhidmat dengan kerajaan di Jabatan Penjara Malaysia pada tahun 16 November 1986 di Penjara Marang sebagai Timbalan Penguasa sebelum bertukar ke Penjara Kajang pada 1 September 1987. Pada 16 November 1991 beliau telah dinaikkan pangkat ke Penguasa Penjara.

 

Pada 1 Februari 1992 beliau telah diarahkan bertugas di Tempat Tahanan dan Perlindungan , Kota Kinabalu dan berada di Insitusi Penjara Sabah sehingga 1 Februari 1995, dimana ditukarkan kembali ke Penjara Marang. Beliau telah dinaikkan pangkat ke Penguasa Kanan Penjara pada 1 Jun 1995. Pada 16 September 1999, beliau ditugaskan sebagai Pengarah Penjara Alor Setar dan dinaikkan pangkat ke Pengarah Penjara bermula 1 Julai 2000.

 

Seterusnya kerana kecemerlangan karier beliau membawa kenaikkan pangkat kepada Pengarah Kanan Penjara pada 23 Jun 2003 dan bertugas sebagai Pengarah Penjara Simpang Renggam mulai 16 September 2003. Pada 1 September 2005 beliau telah di lantik Timbalan Ketua Pengarah Penjara (Operasi) di Ibu Pejabat Penjara Malaysia dan dilantik sebagai Komisioner Jeneral Penjara bermula 10 Jun 2009.

Memegang jawatan sebagai Naib Yang Di Pertua Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota-Anggota Kerajaan Malaysia (MAKSAK Malaysia) mulai 10 Jun 2009. Antara sukan yang digemari ialah Golf dan Ping Pong, sebagai seorang yang aktif dalam persatuan, beliau telah memegang beberapa jawatan penting dalam persatuan antaranya pada tahun 2003 beliau dilantik menjadi Pengerusi Persatuan Olahraga Amatur Negeri Kedah (POASK’U) dan Pengurus Pasukan Kejohanan 2nd Paragames di Hanoi, Vietnam. Beliau sekali lagi diberi kepercayaan menjadi Pengurus Pasukan Olahraga Malaysia 4th Asean Paragames di Nakhon Ratchasima (Korat), Thailand pada tahun 2008.

Bagi usaha menjayakan Sistem Koreksional bertaraf dunia beliau telah menghadiri kursus-kursus penting antaranya Kursus Advance Prison Management di West Sussex United Kingdom, Kursus Group Training Course On Crime Prevention di Jepun, Kursus Protecting Society Challenges In Delivering Effective Prison And Probation Services di United Kingdom, Persidangan Yellow Ribbon Project 2008 di Singapura, Kursus “Modernizing The Human Resource (HR) Function” di Aukland, New Zealand, Kursus “Enhanching Leadership Skills For The 21st Century Challenges” di Prague, Czech Republic.

Di atas sumbangan besar dan perkhidmatan yang cemerlang kepada negara beliau telah dikurniakan Darjah Kebesaran Bintang Perkhidmatan Cemerlang Kedah (B.C.K.) pada tahun 2004, Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) pada tahun 2006 pada tahun 2009 beliau telah mendapat Darjah Cemerlang Seri Melaka (D.C.S.M.) membawa gelaran Datuk Wira.

Pada 24 Oktober 2012, beliau telah menerima pengurniaan Darjah Kebesaran S.S.A.P. yang membawa gelaran Dato’ Sri sempena Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Muadzam Shah, Sultan Pahang.

 
 

 

Notis Penafian, Dasar Keselamatan & Privasi

Hak Cipta Terpelihara. © 2012 Jabatan Penjara Malaysia.
PENAFIAN : Jabatan Penjara Malaysia TIDAK bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.
Paparan terbaik pada Internet Explorer (9/10/11), Google Chrome, Mozilla Firefox 3 dan dengan resolusi minima 1366x768.


JABATAN PENJARA MALAYSIA | Kompleks Penjara Malaysia, 43000 Kajang, Selangor. Tel : 03 8732 8000 | Faks : 03 8739 9205 Email : pro@prison dot gov dot my
cert fb tweet youtube rss

Top