| 
A+
Aa
A-
A
A
A

Peta LamanAduan & Maklum BalasHubungi KamiSoalan Lazim

Penjara Pra Bebas Dusun Dato' Murad

75450 Ayer Keroh, MELAKA
Tel : 06-2323428/2318725 | Fax : 06-2325790 | Email : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Maklumat Ringkas

Penjara Pra Bebas Dusun Dato' Murad berkeluasan 38.85 ekar yang merangkumi kawasan ladang, bangunan kediaman, tempat rekreasi dan Pejabat Pentadbiran. Kedudukan institusi ini adalah lebih kurang 12 km. dari Pusat Bandar dan lebih kurang 3 km. dari Rumah Tol PLUS (Exit Ayer Keroh).

Penjara Pra Bebas, Dusun Dato' Murad telah mula beroperasi pada 15 Januari 2003. Ianya bermula apabila institusi-institusi penjara mengalami kesesakan yang amat ketara. Sebagai langkah penyelesaian, Ibu Pejabat Penjara Malaysia dengan kelulusan Kementerian Keselamatan Dalam Negeri (KKDN) telah mengambil keputusan untuk menutup Sekolah Henry Gurney Dusun Dato' Murad dengan memindahkan operasinya ke Sekolah Henry Gurney, Telok Mas.

Institusi ini telah diwartakan dalam warta Kerajaan bertarikh 18 hb. Februari 2003 bersesuaian dengan keperluan mengikut Seksyen 3, Akta Penjara 1995. Dengan pengwartaan tersebut, institusi ini telah melaksanakan satu sistem pengawalan baru yang melibatkan kategori banduan yang berbaki hukuman dua (2) tahun ke bawah di mana banduan-banduan dipilih dari empat (4) buah institusi yang berhampiran seperti Penjara Johor Bahru, Penjara Simpang Rengam, Penjara Kajang dan Penjara Sungai Buloh.

Institusi ini masih lagi menjalankan aktiviti pertanian sebagai proses pemulihan yang utama. Di samping itu juga, ada sebahagian banduan-banduan yang dikenal pasti sebagai banduan yang berkelayakan untuk bekerja secara usahasama dengan kilang-kilang yang berhampiran.

Perjumpaan banduan di institus ini dijalankan secara terbuka (Contact Visit). Tempat perjumpaan yang diberi nama Balai Perjumpaan terletak bersebelahan dengan Pintu Besar, Kelab Sukan & Kebajikan Kakitangan serta Pejabat Rekod.